Jacques Pépin

(odc.02)cassoulet


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

(odc.02)cassoulet
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy wysokiej jakości

około 450 g szynki wieprzowej bez twardej skórki

około 300 g ostrej włoskiej kiełbasy pokrojonej na duże (około 7 cm) kawałki (około 6 kawałków)

4 białe kiełbaski typu bratwurst (około 450 gramów)

1 szklanka pokrojonych w kostkę pieczarek (około 90 g)

¾ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli

2 łyżki rozgniecionego czosnku (4 duże ząbki)

½ łyżeczki suszonych listków tymianku

1 listek laurowy

1 puszki białej fasoli

osączonej i opłukanej pod bieżącą ciepłą wodą

¾ szklanki pokrojonego w kostkę pomidora (1 duży pomidor)

½ szklanki wody

¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

3 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Oliwę rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić szynkę i włoską kiełbasę. Przykryć i od czasu do czasu obracając, smażyć na ostrym ogniu przez 7,8 minut. Wrzucić białą kiełbasę, pieczarki, cebulę, czosnek, tymianek i listek laurowy. Dobrze wymieszać i smażyć przez 5 - 6 minut. Dodać fasolę, pomidory, wodę i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przed podaniem usunąć listek laurowy, pokroić szynkę na plastry, a kiełbasę na połowę. Ułożyć mięso na półmisku razem z fasolą. Posypać natką pietruszki. Podawać z tabasco i musztardą.

powrót

Podobne przepisy

Forszmak
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jagnięce kofty na sałacie
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Cynaderki duszone z puree z marchewki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.