Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Pieczona wołowina w balsamicznej marynacie, tłuczone ziemniaki, smażone pieczarki, camembert zapiekany z oliwą ziołową

Pieczona wołowina w balsamicznej marynacie, tłuczone ziemniaki, smażone pieczarki, camembert zapiekany z oliwą ziołową
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień 2 (odc. 1)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Przygotowanie:



Pieczona wołowina w balsamicznej marynacie:
240 ml octu balsamicznego
5 posiekanych ząbków czosnku
2 łyżki czarnego pieprzu
4 łyżki posiekanego rozmarynu
120 ml oliwy
ok. 1,3 kg ligawy wołowej

Tłuczone ziemniaki:
1,3 kg ziemniaków Yukon Gold, obranych i pokrojonych w ćwiartki
60 g masła
2 łyżki oliwy
3 łyżki wody z gotowania ziemniaków
sól

Camembert zapiekany z oliwą ziołową:
220 – 280 g krążek sera Camembert przekrojony na pół
łyżka posiekanego rozmarynu
2 łyżki tymianku
2 łyżki majeranku
łyżka czarnego pieprzu
60 ml oliwy

Smażone pieczarki:
2 łyżki oliwy ziołowej z przepisu na zapiekany Camembert
1 łyżka masła
45 dag pieczarek Crimini, pokrojonych w ćwiartki
sól
pieprz

Pieczona wołowina w balsamicznej marynacie:
1. Wlać ocet balsamiczny na niewielką patelnię, dodać posiekany czosnek i czarny pieprz. Redukować przez 1 – 2 minuty na średnio / mocno rozgrzanej patelni.
2. Zdjąć patelnię z palnika, dodać rozmaryn i oliwę, zostawić do ostygnięcia.
3. Przelać balsamiczną marynatę do żaroodpornego naczynia, włożyć wołowinę i obtoczyć ją w marynacie.
4. Włożyć do lodówki. Marynować od 1 do 24 godzin.
5. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wyjąć marynowaną wołowinę z lodówki.
6. Piec w piekarniku przez 45 minut – 1 godzinę, póki mięso nie będzie średnio wypieczone, a w środku będzie miało temperaturę 55 – 60 stopni C.
7. Wyjąć wołowinę z piekarnika. Zostawić na chwilę, żeby mięso wchłonęło soki, potem pokroić w plastry.

Tłuczone ziemniaki:
1. Ugotować ziemniaki do miękkości w mocno solonej wodzie.
2. Odcedzić ziemniaki. Zachować 3 łyżki wody z gotowania ziemniaków. Przełożyć ziemniaki do garnka, ubić tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.
3. Dodać masło, oliwę, wodę z gotowania ziemniaków i sól. Mieszać delikatnie do wchłonięcia. .
4. Spróbować i doprawić do smaku.

Camembert zapiekany z oliwą ziołową:
1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C, wyłożyć żaroodporne naczynie, lub patelnię, pergaminem do pieczenia.
2. Włożyć wszystkie składniki, poza serem, do miski i wymieszać.
3. Położyć spodnią część Camemberta na pergaminie.
4. Nałożyć łyżeczkę ziołowej oliwy na środek Camemberta, przykryć górną połową sera i polać łyżeczką ziołowej oliwy.
5. Piec w piekarniku póki ser nie roztopi się, mniej więcej 10 minut.

Sautéed Mushrooms:
1. Na średnio / mocno rozgrzanej patelni wymieszać resztę ziołowej oliwy z masłem.
2. Dodać pieczarki, smażyć aż do lekkiego zbrązowienia.
3. Doprawić solą, pieprzem i zdjąć z palnika.

Podanie:
1. Nałożyć pieczoną wołowinę i tłuczone ziemniaki na talerz. Na wołowinie i ziemniakach ułożyć smażone pieczarki i zapiekany Camembert.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE