Tarta jabłeczna

Tarta jabłeczna
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200?C. Pokroić jabłka na mus i wrzucić do rondla z 2 łyżkami cukru, gałką muszkatołową i 1/4 miarki wody. Gotować, od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Oddzielić pestki i skórki w młynku do przecierów. Powinno wyjść ok. 1,5 miarki musu. Obrać jabłka royal gala i pokroić na cienkie plastry. Wymieszać z resztą cukru i roztopionym masłem. Nałożyć mus do ciasta, pokrywając go plasterkami jabłek. Nasmarować plasterki resztą masła i cukru. Piec, aż plasterki jabłek zmiękną i się zrumienią, ok. 20 minut. Wyjąć tartę z piekarnika i lekko ostudzić. Wyjąć z formy. Podawać ciepłą (lub zimną, jeśli chcemy, żeby była twardsza) z lodami waniliowymi lub cr?me fraîche.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA