Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Pieczona szynka z konfiturą żurawinową

Pieczona szynka z konfiturą żurawinową
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie: Święta
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do miski wsyp 2 łyżki soli i zalej je litrem zimnej wody. Do solanki włóż szynkę. Dodaj listki laurowe i wstaw do lodówki na dobę. Zamarynowaną szynkę osusz. Skórę natnij. Mięso natrzyj pieprzem. W nacięcia włóż goździki i anyż. Szynkę przełóż do brytfanki i zalej czerwonym winem max do 1/4 wysokości naczynia. Dodaj kmin rzymski. Szynkę piecz przez 10 minut w temperaturze 240 stopni. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz mięso przez 2-3 godziny. Na patelnię wsyp żurawinę i dosyp cukier. Do owoców dodaj posiekany imbir, małe kawałki jabłka, papryczkę chili, skórkę z limonki i pomarańczy. Całość zalej szklanką czerwonego wina. Gotuj na patelni do momentu aż jabłka i żurawina się rozpadną. Szynkę możesz podawać na ciepło lub zimno z konfiturą żurawinową. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE