Paul Merret

Norweska zapiekanka rybna


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Norweska zapiekanka rybna
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

30 g niesolonego masła

½ łyżeczki kminku

30 g mąki pszennej

500 ml tłustego mleka

100 g miękkiego twarogu śmietankowego

sól i świeżo mielony czarny pieprz

½ cebuli

obranej i drobno posiekanej

130 g tuńczyka z puszki (koniecznie z połowów przyjaznych delfinom!)

odsączonego i rozgniecionego widelcem na drobne kawałki

160 g makaronu penne

fusilli albo drobniejszego

ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odsączonego

60 - 80 g bułki tartej

6 - 8 filecików anchois

przekrojonych wzdłuż na połówki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozgrzej masło w rondlu na średnim ogniu. Dodaj kminek i smaż mieszając przez 1-2 min, aż rozejdzie się aromat. Dodaj mąkę i dziarsko wymieszaj zasmażkę trzepaczką na gładką pastę. Po ok. 3 min mieszania zacznij po trosze dolewać mleko, stale energicznie mieszając, aż powstanie gładki sos. Gotuj sos mieszając, aż przestanie spływać z grzbietu łyżki. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj twaróg do mlecznego sosu. Dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem. Dodaj cebulę, tuńczyka i ugotowany makaron, i wszystko starannie wymieszaj. Przełóż zawartość rondla do żaroodpornego naczynia, posyp warstwą bułki tartej i ułóż na wierzchu fileciki anchois na kształt krzyża z norweskiej flagi. Zapiekaj ok. 30 min, aż bułka tarta się zrumieni, a sos dobrze zagrzeje.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

#noone

18.02.2012 20:34


śmośniniowiczki

CYTUJ

dziarsko!
po trosze!
Moja babcia byłaby oczarowana!
Pomijając ciut śmieszny język przepis jest w porządku.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.