Chrupkie chlebki żytnie

Chrupkie chlebki żytnie
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • 300 g pełnoziarnistej mąki żytniej, plus do podsypywania
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżeczka nasion anyżu albo kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 30 g masła, w temp. pokojowej
Do dekoracji (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, proszek do pieczenia, anyż, miód i masło. Wymieszaj dokładnie, po czym wlej mleko cienką strużką, cały czas zagniatając, aż powstanie ciasto – na początku może się kleić przy wałkowaniu. Blat posyp porządnie mąką, rozwałkuj cienko ciasto. Wytnij krążki o średnicy 20 cm – z tej ilości ciasta powinno wyjść 6-8 sztuk.
Pośrodku każdego krążka wytnij małe kółeczko.
Umieść krążki na trzech blachach i ponakuwaj gęsto widelcem.
Roztrzep białko z wodą i posmaruj chlebki, a następnie posyp mieszanką ziaren i powciskaj je delikatnie w ciasto.
Piecz 12-15 min, po wyjęciu zostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA