Ciasto czekoladowe w jednej misce

Ciasto czekoladowe w jednej misce
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Donna Hay

Seria kulinarna:
Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 125 g posiekanego masła
  • 375 g gorzkiej posiekanej czekolady
  • 1 szklanka (175 g) brązowego cukru
  • ¼ szklanki (35 g) przesianej pszennej mąki
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka (120 g) mielonych migdałów
  • 5 jajek
  • kakao
  • do posypania
  • bita śmietana i maliny
  • do podania

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 170°C. Stopić masło i czekoladę w kuchence mikrofalowej albo w kąpieli wodnej (stawiając miskę nad garnkiem z gotującą się wodą). Dodać cukier, mąkę, mleko, mielone migdały, i wymieszać. Dodać jajka i ponownie wymieszać. Wlać masę do tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią aluminiową i piec 40 minut. Zdjąć folię, odstawić ciasto do wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. Posypać kakao, podawać z dodatkiem bitej śmietany i malin.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE