Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami

Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • ½ łyżeczki pokruszonych pręcików szafranu
  • 250 ml ciepłego bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 posiekane cebule
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 3 ząbki czosnku
  • pokrojone w cienkie plasterki
  • kurczak z wolnego chowu
  • podzielony na części
  • 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
  • 6 małych kiszonych cytryn
  • podzielonych na ćwiartki (lub 2 duże)
  • pokrojonych na kawałeczki (można je kupić w niektórych sklepach z arabskim jedzeniem)
  • 100 g mieszanych oliwek (tradycyjnie używa się zielonych)
  • porządna garść posiekanej zielonej kolendry
  • porządna garść posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zalać bulionem szafran i poczekać, aż bulion przejdzie kolorem i aromatem. W tym czasie w tażinie (ceramicznym naczyniu z kominkiem o tej samej nazwie, co potrawa, używanym w Maroku do jej przyrządzania) lub w garnku ze szczelną pokrywką i grubym dnem podsmażyć na oliwie cebulkę do miękkości. Dodać czosnek, kmin, imbir i smażyć na małym ogniu przez parę minut. Włożyć kawałki kurczaka i wymieszać, by pokryły się cebulą z przyprawami. Posypać rozgniecionym pieprzem, dodać cytryny i wlać bulion z szafranem. W momencie, kiedy całość zacznie leciutko bulgotać, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około godziny, do momentu, kiedy kurczak nie zacznie odchodzić od kości. Dodać oliwki i gotować na małym ogniu kolejne 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub podpłomykiem (chlebkiem pitta) lub chlebem z chrupiącą skórką albo ryżem i zieloną sałatą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

ciociaklocia 7 lat temu

Pierwszy raz slysze o podsmazaniu cebulki w naczyniu zwanym tazin.
Przygotowywanie tej potrawy w tazinie przebiega zupelnie inaczej niz przygotowywanie jej w zwyklym garnku.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE