Ramen tonkotsu - japońska zupa

Ramen tonkotsu - japońska zupa
Oceń przepis:
258 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

  • ¼ szklanki Bonito, płatki suszonego „małego” tuńczyka
  • wodorosty kombu
  • ok. 300 g wieprzowiny z kością (schabu, łopatki itp.)
  • 1 porcja rosołowa (korpus, skrzydełka, udka)
  • 2 cebule
  • spory kawałek świeżego imbiru (ok. 5-6 cm)
  • 1 opakowanie suszonych grzybów shitake
  • ½ główki czosnku (przecięta główka w poprzek)
  • 2 marchewki
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki mirin
  • 1 czubata łyżka miso
Dodatki:
  • 3 jaja
  • 1 szklanka pędów bambusa
  • 2 świeże chili
  • 2-3 łyżeczki sezamu
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 g makaronu ramen
  • 3 arkusze nori
  • 1 kalarepka
  • kilka rzodkiewek
  • sos sojowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy wywar. Wieprzowinę obsmażamy na ciemny kolor na oleju, dorzucamy cebulę pokrojoną na ćwiartki, marchew przekrojoną na mniejsze części, czosnek i podsmażamy krótko razem. Dodajemy porcję rosołową, zalewamy wodą, dodajemy płatki bonito, imbir pokrojony w plastry, grzyby i wstawiamy na gaz.

Wodorosty kombu zalewamy wodą i odstawiamy na 30 minut, następnie razem z płynem dolewamy do zupy.

Na niedużym gazie gotujemy całość ok. 6h. Doprawiamy sosem sojowym, cukrem i pieprzem. Gotujemy jeszcze 10 minut i odcedzamy. Zachowujemy tylko mięso i wywar, resztę dodatków wyrzucamy. Bulion trzymamy na małym gazie, do podania powinien być bardzo gorący.

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Jaja gotujemy na półmiękko (ugotowane zupełnie na miękko mogą być trudne do przekrojenia), makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami.
Do szerokiej i głębokiej miseczki nakładamy makaron, dodajemy pokrojone w paski nori, kalarepę kroimy w cienkie paski, rzodkiewkę w plasterki, sezam w ukośne paski. Dekorujemy dodatkami zupę przed nalaniem bulionu.

Następnie uzupełniamy miskę gorącym wywarem, posypujemy imbirem i od razu serwujemy. Możemy podać dodatkowo sos sojowy, mirin, pokrojone drobno chili.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA