Chrupkie chlebki z czatnejem i serem

Chrupkie chlebki z czatnejem i serem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 1.30
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 2)
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 ml mąki żytniej
  • 100 ml mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml wody
  • 100 g pestek dyni
  • 2 łyżeczki nasion kminu
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
Czatnej:
  • 500 g moreli
  • 50 ml migdałów
  • 2 sztuki anyżu gwiazdkowego
  • 200 ml cukru
  • 100 ml białego octu winnego
Do podania:
  • ser o wyrazistym smaku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W misce wymieszać drożdże z wodą o temperaturze 37 stopni Celsjusza, wsypać kmin, nasiona kopru włoskiego i sól. Dodać pozostałe składniki, zagnieść zwarte ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut.

Formować kulki wielkości piłki golfowej, rozwałkować jak najcieniej. Piec na mocno rozgrzanej suchej patelni z obu stron, Wykładać na ściereczkę, zostawić do ostygnięcia. Przechowywać w suchym miejscu.

Morele wypestkować, pokroić na spore kawałki. Wszystkie składniki umieścić w rondlu, wstawić na 8-10 minut na spory ogień. Zdjąć, zostawić do ostygnięcia. Przechowywać w słoiku w lodówce.

Czatnej i chrupkie chlebki podawać z pokrojonym na kawałki serem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE