Polędwica z łosia z purée selerowym

Polędwica z łosia z purée selerowym
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.20
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 11)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 800 g polędwicy z łosia
  • 2 łyżki masła
  • szczypta świeżego tymianku
  • sól i czarny pieprz
  • pikle z czosnku niedźwiedziego lub kapary
Purée:
Sałatka:
  • 200 g brukselki
  • 1 jabłko
  • 100 ml borówki brusznicy, świeżej lub mrożonej
  • 2 dymki
  • 4 jagody jałowca
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Seler obrać, pokroić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Wyjąć (wodę zostawić do blanszowania brukselki) i zmiksować na gładkie purée. W razie potrzeby wlać odrobinę wody. Posolić do smaku.

Brukselki podzielić na listki. Zalać gorącą wodą z gotowania selera, odstawić na 2 minuty, po czym wyjąć i osączyć. Wymieszać z pokrojonym jabłkiem i dymką, dodać pozostałe składniki.

Polędwicę podzielić na porcje, posypać solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię, rozpuścić masło, ułożyć mięso, wsypać tymianek i smażyć do momentu, kiedy będzie średnio krwiste, cały czas polewając masłem. Usmażone kawałki polędwicy odstawić na 10 minut. Podawać z purée selerowym, sałatką i piklami z czosnku niedźwiedziego lub kaparami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA