Laura Calder

Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Marchewki z estragonem i sosem pomarańczowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g marchewek z nacią

2 łyżki masła

sok z 2 pomarańczy

sól i pieprz

garść liści estragonu

 

Przygotowanie:


Odetnij nać, zostawiając tylko kilka centymetrów zielonych łodyg (dla efektu). Przekrój marchewki wzdłuż tak, żeby każda część miała zielone zakończenie. Włóż je do dużego rondla. Dodaj masło i sok pomarańczowy. Na koniec zalej marchewki wodą. Przykryj i trzymaj na ogniu, aż marchewki będą wpół ugotowane. Zdejmij pokrywkę i gotuj marchewki dalej, aż zrobią się miękkie, a wywar wyparuje. Obtocz marchewki w niewielkiej ilości gęstego wywaru, który pozostał. Dopraw je solą i pieprzem. Porwij liście estragonu i wrzuć je do rondla. Za pomocą szczypiec ułóż marchewki na talerzu, polej sokiem i podaj.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.