Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami

Letnia zupa pomidorowa z bazylią i grzankami
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Składniki:
kilogram b. dojrzałych pokrojonych pomidorów bez pestek
pół ogórka obranego, bez pestek i pokrojonego w plasterki
pół czerwonej papryki, bez pestek i pokrojonej w plasterki
pół małej cebuli
rozgnieciony ząbek czosnku
25 g świeżej ciemnej bułki tartej
2 łyżki octu z czerwonego wina (do smaku)
miarka bulionu warzywnego lub soku pomidorowego
listki z 2 gałązek tymianku
16 listków bazylii
sól i pieprz
szczypta pieprzu kajeńskiego (do smaku)
miód (ew., do smaku)
4 łyżki drobnych grzanek smażonych na maśle (ew.)

Przygotowanie:
Wymieszać pomidory, ogórek, paprykę, cebulą, czosnek i bułkę tartą. Dodać ocet winny, bulion, tymianek i 12 listków bazylii. Marynować przez 12 godzin w zakrytej misce w lodówce. Zmiksować i doprawić solą oraz pieprzem zwykłym i kajeńskim. Jeśli zupa jest zbyt kwaśna (zależy od użytych pomidorów), dodać trochę miodu. Podawać na zimno z pozostałymi podartymi liśćmi bazylii i grzankami.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE