Linguine z krewetkami i małżami

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Linguine z krewetkami i małżami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


To doskonałe regionalne danie, idealne na kolację w piątkowy wieczór. Podaje się je na całym wybrzeżu Włoch w tej czy innej formie, czasem z cozze e vongole (omułkami i sercówkami), z patelle (skałoczepami) i moscardini (małymi ośmiornicami), przegrzebkami, kalmarami i/lub ich mieszanką. Nazwa tej potrawy może być różna, ale w zasadzie jest to pasta ai frutti di mare czyli makaron z owocami morza.



Makaron:

400 g makaronu linguine

sól i świeżo zmielony pieprz



Sos:

500 g małży

250 g krewetek

6 łyżek oliwy

1 ząbek czosnku

½ czerwonej papryczki chilli

50 ml białego wina

sok z 1 cytryny

mały pęczek natki pietruszki

szczypta soli i pieprzu

oliwa



Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować 4 litry wody na makaron. Umyć małże w zimnej wodzie i oderwać bisior. Wyrzucić te małże, które się nie zamkną po lekkim stuknięciu o zlew.

Obrać krewetki - oderwać głowy i zdjąć pancerze z odwłoków, zostawiając koniec. Czosnek obrać i lekko rozgnieść, chilli pokroić na plasterki, posiekać grubo natkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chilli, smażyć 1 – 2 minuty, wrzucić małże i wlać wino. Przykryć i gotować kilka minut, dopóki małże się nie otworzą. Przed podaniem wyrzucić te, które pozostaną zamknięte. Tymczasem wsypać makaron do osolonego wrzątku i ugotować al dente, ok. 7 – 8 minut.

Wrzucić krewetki na patelnię, zamieszać i gotować jeszcze 4 – 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać sok z cytryny do owoców morza i zdjąć patelnię z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzić makaron, wrzucić na patelnię z sosem, wsypać natkę, skropić oliwą i wszystko razem dobrze wymieszać. Rozłożyć na talerze i natychmiast podawać.





© Gennaro Contaldo i Antonio Carluccio



powrót

Podobne przepisy

Tagliatelle z białą truflą
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.