Parmigiana z grzybów

Parmigiana z grzybów
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Składniki:

  • 700g pieczarek
  • 80g sera fontina
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 4 łyżki startego sera parmezanu
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Grzyby dokładnie oczyszczamy, szybko myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy; odkrawamy połowę nóżek pieczarek i grubo siekamy, pozostałą część grzybów kroimy w plastry. Obieramy szalotkę i czosnek; drobno siekamy szalotkę, a czosnek lekko zgniatamy; na patelni z 2 łyżkami oliwy smażymy do zeszklenia szalotkę i czosnek; dodajemy posiekane nóżki pieczarek i krótko smażymy, mieszając drewnianą łyżką. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, gotujemy 2 - 3 minuty. Na koniec posypujemy umytą i posiekaną pietruszką. Na patelni z powłoką nieprzywierającą podgrzewamy dwie łyżki oliwy, smażymy plasterki grzybów z obu stron na złoty kolor i doprawiamy solą i pieprzem; następnie układamy na ręczniku kuchennym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Kroimy ser fontina w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warstwę grzybów, posypujemy niedużą ilością startego parmezanu i układamy plastry sera fontina; w taki sposób układamy kolejne warstwy. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° Celsjusza i pieczemy 15-20 minut. Serwujemy ciepłe danie.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE