Jola Słoma

Kukurydziano-ryżowe placki z pieczarkami


Przepis z programu ATELIER SMAKU bez glutenu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Kukurydziano-ryżowe placki z pieczarkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

25 dag pieczarek

1 szkl. mąki kukurydzianej

1 szkl. mąki ryżowej

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki curry

400-450 ml wody

olej od smażenia

 

 

Przygotowanie:


Mieszamy mąki z przyprawami i dodajemy wody. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na 5 minut żeby składniki ciasta i smaki się połączyły. W tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem. Smażymy przez kilka minut na złoty kolor z obu stron. Mąka kukurydziana podczas dłuższego smażenia traci gorzkawy smak, a ciasto staje się bardziej chrupiące.

powrót

Podobne przepisy

Tosty z anchois
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczone pierożki z bryndzą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Przekąski do aperitifu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Parmezanowe ciasteczka typu „tuile”
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tatar z łososia
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Jaja a la flamenco
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.