Grissini

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 500 g mąki pszennej lub „OO”
- 300 ml wody
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
Mąkę z cukrem przesiewamy do miski, dodajemy sól, drożdże i dolewamy wodę, cięgle mieszając całość widelcem. Dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto. Jak zacznie się łączyć, przekładamy na stolnicę i wyrabiamy dalej, aż będzie elastyczne, gładkie i przestanie się kleić do dłoni. Można podsypać odrobiną mąki.
Przekładamy do miski, smarujemy wierzch oliwą i przykrywamy ściereczką na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. Dzielimy ciasto na 3 porcje. Do jednej wgniatamy rozmaryn, do drugiej sezam, a do trzeciej ser.
Odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy długie paluszki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy oliwą i zostawiamy na 15 minut do napuszenia.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut, aż się zezłocą.
Podajemy np. z szynką parmeńską, pomidorkami z bazylią, oliwą
Przekładamy do miski, smarujemy wierzch oliwą i przykrywamy ściereczką na ok. godzinę, aż podwoi swoją objętość. Dzielimy ciasto na 3 porcje. Do jednej wgniatamy rozmaryn, do drugiej sezam, a do trzeciej ser.
Odrywamy po kawałku ciasta i rolujemy długie paluszki. Układamy na blasze wyłożonej papierem, smarujemy oliwą i zostawiamy na 15 minut do napuszenia.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 15-20 minut, aż się zezłocą.
Podajemy np. z szynką parmeńską, pomidorkami z bazylią, oliwą
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze