Anjum  Anand

Krewetki kokosowo-musztardowe


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Krewetki kokosowo-musztardowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g świeżych krewetek średniej wielkości

oczyszczonych

bez skorupek

z ogonkami

sól do smaku

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki sproszkowanego chilli

3 łyżeczki musztardy angielskiej

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

4 łyżki oleju musztardowego

1 łyżeczka nasion czarnuszki

2 zielone papryczki chilli

w całości

1 cebula

pokrojona w cienkie plastry

2 łyżeczki pasty z czosnku (czosnek zmiksowany z wodą)

2 łyżeczki pasty z imbiru (świeży imbir zmiksowany z odrobiną wody)

130 g świeżo startego miąższu kokosa

200 ml wody

garść posiekanej świeżej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Oprószyć krewetki solą, kurkumą i chilli, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Tymczasem zrobić pastę z musztardy, skrobi kukurydzianej i wody. Rozgrzać na patelni olej. Kiedy zacznie dymić, zdjąć z ognia na 15-20 sekund. Następnie dodać nasiona czarnuszki, ponownie postawić na ogniu i smażyć, aż nasiona zaczną skwierczeć. Dodać papryczki i cebulę, dokładnie wymieszać i smażyć 7-8 minut, aż zmiękną. Dodać pasty z czosnku i imbiru i smażyć jeszcze 45-60 sekund. Dodać pastę musztardową i miąższ kokosa, i dokładnie wymieszać. Smażyć 4-5 minut, następnie wlać wodę i gotować 3-4 minuty, aż połowa płynu odparuje. Dodać krewetki i smażyć, mieszając 2-3 minuty, aż nabiorą różowego koloru. Dodać świeżą kolendrę, wymieszać i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z muli z szafranowym ryżem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.