Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa

Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
15 minut Jamiego (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:

briki:
1–2 solone cytryny w zalewie
2 dymki
½ pęczka świeżej kolendry
400 g mięsa krabowego (brązowego i białego)
2 łyżeczki harissy i trochę do podania
4 duże arkusze ciasta filo
oliwa

sałatka:
½ łyżeczki kminu
1 kubek kuskusu
2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów
½ bulwy fenkułu
½ pęczka świeżej mięty
1 cytryna
oliwa extra vergine
1 owoc granatu

salsa:
1 duży dojrzały pomidor
1 kawałek imbiru wielkości kciuka
½ cytryny

do podania:
chudy jogurt naturalny

Przygotowanie:
Drobno posiekaj marynowane cytryny, dymki i kolendrę (razem z łodyżkami). Wymieszaj je w misce z mięsem krabowym i harissą. Rozłóż arkusz ciasta filo, połóż na nim ¼ farszu krabowego. Następnie wciśnij kciuk w środek nadzienia, które zwiększy objętość w czasie smażenia. Złóż boki ciasta, przykrywając farsz, a potem resztę ciasta z góry i z dołu, tworząc zgrabny krokiecik . Powtórz czynności z pozostałymi arkuszami ciasta filo i farszem. Smaż je na patelni na 1 łyżce oliwy z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Upraż przez minutę nasiona kminu na tej samej patelni, po czym dodaj je do miski z sałatką.

Wsyp do żaroodpornej miski kubek kuskusu i zalej dwoma kubkami wrzątku. Dodaj pastę z suszonych pomidorów oraz szczyptę soli, przemieszaj i przykryj. Odkrój i zachowaj liściaste szczyty fenkułu, a resztę poszatkuj w malakserze. Przełóż do miski, po czym posiekaj i dodaj liście z połowy pęczka mięty. Wciśnij sok z cytryny i skrop 1 łyżką oliwy extra vergine. Dopraw do smaku i wszystko wymieszaj.

Drobno zetrzyj pomidor i imbir do małej miski. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu, sporo soku z cytryny oraz 1 łyżkę oliwy extra vergine i wymieszaj. Rozmieszaj kuskus i przełóż na półmisek, robiąc pośrodku miejsce na sałatkę. Posyp ją pestkami granatu i zachowanymi listkami fenkułu. Ułóż krabowe briki obok na desce i podaj z dodatkiem jogurtu i salsy.

© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE