Kurczak barbecue w stylu tandoori

Kurczak barbecue w stylu tandoori
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
3

Składniki:

  • 6 średnich udek lub podudzi kurczaka bez skóry
  • 2 łyżki soku z cytryny i kilka kawałków do jedzenia
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do polania
Marynata:
  • 120g jogurtu pełnotłustego
  • 4 duże ząbki czosnku, obrane
  • 15g imbiru, obranego
  • ½-¾ łyżeczki czerwonej chili w proszku
  • 1 czubata łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
  • 1 czubata łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ponacinaj mięso kurczaka aż do kości, żeby marynata wniknęła głębiej i żeby przyspieszyć proces pieczenia. Włóż mięso do miski i marynuj w połowie porcji soku z cytryny i połowie porcji soli. Zostaw na godzinę.

Wymieszaj resztę składników (wraz z pozostałym sokiem z cytryny i solą).
Dodaj do kurczaka i marynuj najdłużej, jak się da. Włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Wyjmij kurczaka z lodówki na 30 minut przed pieczeniem. Rozgrzej grill do średniej temperatury, albo piekarnik z grillem do wysokiej temperatury, a blachę wyłóż folią. Ułóż kurczaka i piecz 20-25 minut, przekręcając od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia. Ewentualnie połóż kurczaka pod grill w piekarniku na średniej półce i piecz tyle samo czasu.

Polej masłem i podaj z kawałkami cytryny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE