Papri Chaat – kremowe, chrupiące krążki z ciasta w jogurcie

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 15-20 papri, małych smażonych krążków z ciasta
- 250-300 g jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki chutneya z tamaryndowca
- 3-4 łyżki chutneya z zielonych ziół
- 1 mały ziemniak, gotowany, obrany i pokrojona w 2 cm kostkę
- 1 duża garść ugotowanej ciecierzycy (opłukanej, jeśli z puszki)
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1 duża garść makaronu wermiszel
- ½ łyżeczki chaat masala
- ½ łyżeczki prażonego kminu rzymskiego w proszku
- szczypta czerwonej chili w proszku (opcjonalnie)
- duża szczypta cukru i soli do smaku
- garść pestek granatu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozłóż papri na półmisku. Posyp ziemniakami i ciecierzycą.
Wymieszaj jogurt z przyprawami, solą i pieprzem.
Na każdy krążek nałóż chutney i posyp wermiszelem, świeżą kolendrą i pestkami granatu.
Wymieszaj jogurt z przyprawami, solą i pieprzem.
Na każdy krążek nałóż chutney i posyp wermiszelem, świeżą kolendrą i pestkami granatu.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Kuchnia indyjska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze