Papri Chaat – kremowe, chrupiące krążki z ciasta w jogurcie

Papri Chaat – kremowe, chrupiące krążki z ciasta w jogurcie
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.10
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 15-20 papri, małych smażonych krążków z ciasta
  • 250-300 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki chutneya z tamaryndowca
  • 3-4 łyżki chutneya z zielonych ziół
  • 1 mały ziemniak, gotowany, obrany i pokrojona w 2 cm kostkę
  • 1 duża garść ugotowanej ciecierzycy (opłukanej, jeśli z puszki)
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 duża garść makaronu wermiszel
  • ½ łyżeczki chaat masala
  • ½ łyżeczki prażonego kminu rzymskiego w proszku
  • szczypta czerwonej chili w proszku (opcjonalnie)
  • duża szczypta cukru i soli do smaku
  • garść pestek granatu (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozłóż papri na półmisku. Posyp ziemniakami i ciecierzycą.

Wymieszaj jogurt z przyprawami, solą i pieprzem.

Na każdy krążek nałóż chutney i posyp wermiszelem, świeżą kolendrą i pestkami granatu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA