Kremowa zupa z kalafiora - do podawania na ciepło i na zimno - Monika Błotnicka

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

Kremowa zupa z kalafiora - do podawania na ciepło i na zimno - Monika Błotnicka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g kalafiora pokrojonego

10 ml wody

15 g masła

1 mała cebula drobno pokrojona

1 mały por, tylko biała cześć, drobno pokrojona

15 g mąki

750 mleka

sól

świeżo mielony pieprz

świeżo starta gałka muszkatołowa

orzechy włoskie do przybrania

 

Przybranie:

90 g małych różyczek kalafiorowych

100 gram sklarowanego masła lub

100 ml oliwy

swieża natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Dzielę kalafiora na kawałki i płuczę, przekładam do dużego garnka. Nalewam do rondla około 100 ml wody. Jeśli nie wystarczy wody do przykrycia kalafiora dodaję mleka. Zagotowuję kalafior i zmniejszam ogień, zostawiam na małym ogniu około 5 – 10 min, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany (trzeba sprawdzać w trakcie gotowania). W mikserze lub blenderem miksuję kalafior wraz z wodą na gładką masę – przygotowuję puree z kalafiora. W rondlu roztapiam masło na małym ogniu, dodaję cebulę i pora i smażę około 5 min, do momentu aż warzywa zmiękną, ale się nie zarumienią. Dodaję mąkę i smażę około 1 minutę ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnej barwy. Zdejmuję z ognia, mieszam z mlekiem (całe mleko, które pozostało), następnie ponownie zagotowuję dokładnie mieszając. Dodaję puree z kalafiora i przyprawiam do smaku (pieprzem, solą, zmieloną gałką muszkatołową).
Przybranie – w garnuszku doprowadzam do wrzenia osoloną wodę, wrzucam do niej różyczki z kalafiora i gotuję około 2 minuty, odcedzam w zimnej wodzie, osuszam.

Na ciepło
Ciepłą zupę rozlać do miseczek, posypać różyczkami z kalafiora, świeżo siekaną natką pietruszki. Można również wykorzystać do przybrania posiekane i przyprażone orzechy włoskie.

Na zimno
W szklanych naczyniach, tak, żeby było widać warstwy: na spodzie ułożyć pokrojone na drobno różyczki z kalafiora, pokrojoną natkę pietruszki, pokrojone, uprażone orzechy (opcjonalnie) na to wlewam delikatnie zupę, na górze odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.

powrót

Podobne przepisy

Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zimna pomidorowa i chrupiące pieczywo
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 01
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Tajska zupa z dyni
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.