Chowder z owocami morza z Nowej Szkocji

Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 1 cebula
- 2 pory (ok. 20 centymetrowe)
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 l wrzątku lub rosołu na ościach
- 3 duże ziemniaki
- 250 ml śmietany 18%
- 100 g krewetek koktajlowych
- 100 g mięsa z małż
- 250-300 g białej ryby (dorsz, sola, mintaj)
- 3 gałązki tymianku (lub suszony)
- pieprz
- sól do smaku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Do rozgrzanego garnka wrzucić masło, do tego drobno posiekaną cebulę, pora, łodygi selera naciowego. Jak warzywa puszczą soki (5-7 min) dodać mąkę. Następnie zalać 2 l wrzątku albo lepiej rosołu na ościach. Do tego dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 20 minutach dodać pokrojoną rybę w kostkę, po kolejnych 10 minutach dodać śmietanę, krewetki i mięso z małż. Na koniec dodać świeży posiekany tymianek bądź suszony, pieprz, sól do smaku. Można dekorować posiekaną natką pietruszki. Zupa będzie lepsza następnego dnia. Podawać z chlebem irlandzkim.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zupy
Kuchnia Ameryki Północnej
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze