Janella  Purcell

Klasyczna laksa


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Klasyczna laksa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pasta laksa:

2 suszone prażone chili

łyżeczka prażonej kolendry

2 łyżeczki prażonej pasty krewetkowej

1 czerwona cebula

4 ząbki czosnku

łyżeczka skórki z limetki

łodyga trawy cytrynowej

łyżeczka galangalu

4 czerwone chili

¼ filiżanki orzeszków makadamii

łyżka kolendry

łyżeczka kurkumy



Bulion:

12 krewetek królewskich

4 łyżki oleju

liść curry

pasta laksa

litr bulionu z kurczaka

puszka śmietanki kokosowej

4 kulki rybne

2 kawałki smażonego tofu

2 łyżeczki cukru palmowego

3 łyżki sosu rybnego

sok z limetki

makaron



Przygotowanie:

Składniki pasty laksa rozetrzeć w moździerzu albo rozdrobić w robocie kuchennym.

Pancerze krewetek podsmażyć na oliwie. Dodać kolendrę, liść curry, pastę, kurkumę i śmietankę kokosową. Gotować, aż na powierzchni pojawi się tłuszcz. Dolać bulion. Gotować przez 5 minut. Odcedzić. Dodać cukier palmowy, sos rybny i sok z limetki. Dołożyć mięso krewetek, kulki rybne i tofu. Makaron ugotować i odcedzić. Nałożyć do miseczek. Zalać bulionem.



Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".



powrót

Podobne przepisy

Ostrygi Ivana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
(odc.09)zupa pieczarkowa z migdałami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Singapurski smażony makaron
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.