Janella  Purcell

Klasyczna laksa


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Klasyczna laksa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pasta laksa:

2 suszone prażone chili

łyżeczka prażonej kolendry

2 łyżeczki prażonej pasty krewetkowej

1 czerwona cebula

4 ząbki czosnku

łyżeczka skórki z limetki

łodyga trawy cytrynowej

łyżeczka galangalu

4 czerwone chili

¼ filiżanki orzeszków makadamii

łyżka kolendry

łyżeczka kurkumy



Bulion:

12 krewetek królewskich

4 łyżki oleju

liść curry

pasta laksa

litr bulionu z kurczaka

puszka śmietanki kokosowej

4 kulki rybne

2 kawałki smażonego tofu

2 łyżeczki cukru palmowego

3 łyżki sosu rybnego

sok z limetki

makaron



Przygotowanie:

Składniki pasty laksa rozetrzeć w moździerzu albo rozdrobić w robocie kuchennym.

Pancerze krewetek podsmażyć na oliwie. Dodać kolendrę, liść curry, pastę, kurkumę i śmietankę kokosową. Gotować, aż na powierzchni pojawi się tłuszcz. Dolać bulion. Gotować przez 5 minut. Odcedzić. Dodać cukier palmowy, sos rybny i sok z limetki. Dołożyć mięso krewetek, kulki rybne i tofu. Makaron ugotować i odcedzić. Nałożyć do miseczek. Zalać bulionem.



Opracowano na podstawie programu \"Żołądek czy rozsądek 2\".



powrót

Podobne przepisy

Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.