Omlety ziołowe z warzywami

Omlety ziołowe z warzywami
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 150 g ricotty
  • 3 liście sałaty lodowej
  • kiełki słonecznika
  • pomidorki koktajlowe
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 łyżki jalapeno
  • masło klarowane do smażenia
  • krótkie patyczki do szaszłyków

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Paprykę kroimy w cienkie paski, jalapenio drobno szatkujemy. Sałatę kroimy w cienkie paski.
Jaja rozbijamy do dużej miski, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy poszatkowane zioła. Mieszamy dokładnie i rozgrzewamy 1 czubatą łyżeczkę klarowanego masła na patelni.
Wylewamy ¼ porcji masy jajecznej (w zależności od wielkości patelni), rozprowadzamy po patelni i smażymy ok. 2 minut, następnie przewracamy omlet na druga stronę na 1 minutę i ściągamy z patelni. Smażymy pozostałe omlety. Smarujemy je serkiem, obsypujemy sałatą, papryką, jalapenio, kiełkami słonecznika i zwijamy. Kroimy na mniejsze kawałki, nabijamy na patyczki i dekorujemy pomidorkiem koktajlowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE