Małże św. Jakuba

Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Przykaza
- Seria kulinarna:
- Jak Piotr przykazał (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 5 małży dla 1 osoby
- sól
- 1-2 ząbki czosnku
- imbir
- kurkuma
- 50-60 ml mleka kokosowego
- 50-60 ml śmietany 36%
- trawa cytrynowa
- chilli
- sos rybny
- olej
Przygotowanie:
Umyte mięso z małży marynować w niewielkiej ilości soli, czosnku, imbiru i kurkumy. Sos (ważne by robić go oddzielnie): pół na pół mleko kokosowe i śmietana 36%, dodać trochę trawy cytrynowej, czosnku, imbiru, chilli i sosu rybnego. Podgrzać na małym ogniu aż sos się odpowiednio zagęści. Małże smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, po 2 minuty z każdej strony. Wylać sos na talerz. Ułożyć małże.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze