Zupa rakowa

Zupa rakowa
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania na karnawał i imprezę
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 30 raków
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Oczyszczone, opłukane raki wrzuć do posolonego wrzątku z dodatkiem kopru. Gotuj 10-15 minut. Następnie obierz szyjki z mięsa.

Pozostałe skorupki kleszczy, odnóża i skorupy opłucz, osusz i potłucz w moździerzu na miazgę. Dodaj do rondla dwie łyżki masła i wstaw na wolny ogień. Otrzymane masło rakowe podlej szklanką bulionu i podgrzej.

Zbierz łyżką w osobny garnuszek powstający kolor rakowy, resztę przecedź przez gęste sitko. Rozprowadź bulionem, zapraw śmietaną rozbitą z łyżką mąki, dodaj zebrane masło rakowe, obrane mięso rakowe i zagotuj razem. Podaj z grzankami i posiekanym koperkiem.

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów CANAL+ TV przez internet

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE