Jola Słoma

Kartoflanka z brukwią


Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 2651

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

70 dag ziemniaków

50 dag brukwi

10 dag suszonych jabłek

1 garść pestek słonecznika

1 garść pestek dyni

1 łyżka majeranku

1 łyżka mielonego kminku

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka soli

4 łyżki oleju

2,5 litra wody

 

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wkładamy pokrojoną brukiew. Po 5 minutach dodajemy pokrojone ziemniaki i suszone jabłka. Na suchej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika, dodajemy do zupy i gotujemy ok. 20 minut aż brukiew i ziemniaki zmiękną. Na oleju podsmażamy przez kilka sekund gałkę muszkatołową i kminek dla wydobycia aromatu i wlewamy do zupy. Dorzucamy majeranek, sól i sos sojowy i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

powrót

Podobne przepisy

Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa ziemniaczana z pesto z czosnku niedźwiedziego
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (oddc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z fasoli i chorizo
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.