Tomasz Jakubiak

Kanapka z grilowanym udkiem z kurczaka, warzywami i pastą z rukoli


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 83

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 podudzia z kurczaka

szczypta soli

szczypta pieprzu

łyżka suszonej papryki słodkiej

2 pikantne papryczki

łyżka ostrej musztardy

0,5 cytryny

kilka gałązek tymianku

torebka spożywcza

ulubiony chleb

3 łyżki masła

świeży ogórek

sałata rzymska

Pasta z rukoli:

0,5 kostki sera feta

2-3 garście rukoli

2 łyżki uprażonych orzechów włoskich

szczypta pieprzu

0,5 cytryny

2 łyżki oliwy

 

Przygotowanie:

Do torebki włóż kurczaka. Dodaj sól, pieprz, paprykę suszoną, pikantne papryczki, musztardę, sok z połówki cytryny i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut, aby kurczak był jeszcze bardziej aromatyczny.
Następnie piecz kurczaka w 180 stopniach ok. 20 minut.
Po upieczeniu posiekaj mięso.
W tym czasie przygotuj pastę z rukoli. Do pojemnika wrzuć fetę, rukolę i orzechy. Dolej sok z połówki cytryny, oliwę i dopraw pieprzem. Wszystkie składniki zblęduj na jednolitą masę.
Chleb pokrój w grube kromki, posmaruj masłem i zgrilluj na patelni.
Ogórka pokrój w plastry i przygotuj kilka liści sałaty.
Kromki posmaruj pastą z rukoli, następnie połóż liście sałaty, plastry ogórka i oczywiście aromatycznego kurczaka. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.