Laura Calder

Jajka zapiekane


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Jajka zapiekane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 łyżeczki sera pleśniowego lub wędzonej ryby

kawałków trufli bądź liści estragonu

2 jajka

2 łyżeczki crème fraîche

sól i pieprz

2 szczypty posiekanego szczypiorku

 

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Na dno foremek posmarowanych masłem włóż swój ulubiony składnik (jak na przykład ser pleśniowy). Delikatnie rozbij górną część skorupki jajka. Nałóż łyżkę crème fraîche. Dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem. Postaw foremki w naczyniu żaroodpornym i nalej do niego wody (tak, żeby sięgała do połowy foremek). Piecz 5 – 7 minut. Podaj z paluszkami chlebowymi posmarowanymi masłem.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona papryka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Jajka w kokilkach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.