Brygida Kosel

Jabłka pieczone


Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 8609

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 jabłka

1 cytryna

2 dag rodzynek

miód pitny

1 łyżeczka miodu

cynamon

piana z 3 białek

sól

cukier

 

 

Przygotowanie:


Jabłka dokładnie umyć. Z każdego odciąć daszek i dokładnie oczyścić z gniazda nasiennego. Rodzynki zalać paroma łyżkami miodu pitnego. Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Ubić pianę. Do wydrążonych jabłek wsypać rodzynki, posypać szczyptą cynamonu i wlać łyżeczkę miodu. Na wierzch każdego jabłka nakładamy ubitą pianę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Upieczone jabłka, przed podaniem, polać miodem.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sezamki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Crepe suzettes
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Bomby jabłkowe z imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Bavarese serowe z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

sfinxilawa

postów: 1

23.01.2015 20:11

CYTUJ

A w takim razie do czego ta cytryna?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.