Karmelowe napoleonki

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Karmel (odc.12)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przepis



Karmel
1 szklanka cukru
1 łyżka syropu kukurydzianego
¼ szklanki wody
½ szklanki śmietany kremówki

Cukier, syrop kukurydziany i wodę zagotować w rondlu na dużym ogniu pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i gotować, sporadycznie omiatając górną część ścianek rondla wilgotnym pędzlem, aby cukier się nie krystalizował (ok. 10 minut). Gdy karmel uzyska bursztynową barwę, zdjąć rondel z ognia i powoli dodać śmietanę kremówkę, stale mieszając. Odstawić karmel do wystygnięcia.

Krem
2 szklanki mleka
1 łyżeczki esencji waniliowej
8 żółtek
¼ szklanki cukru
4 łyżki skrobi kukurydzianej
szczypta soli
2 łyżki masła

Zagrzać mleko i esencję waniliową na średnim ogniu. W misce zmieszać żółtka, cukier, skrobię kukurydzianą i sól. Stale mieszając, powoli dolać gorące mleko. Przelać mieszaninę z powrotem do garnka i zagotować na średnim ogniu. Po ok. 8 minutach krem zgęstnieje. Zdjąć krem z ognia i stale mieszając za pomocą trzepaczki, dodać masło. Przelać krem do miski i połączyć z karmelem. Przykryć krem plastykową folią przy samej powierzchni, żeby nie powstała twarda „skórka” i odstawić do całkowitego wystygnięcia (ok. 3 godzin). Krem można przygotować nawet dwa dni przed podaniem.

Ciasto francuskie
1 paczka mrożonego ciasta francuskiego
1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody
cukier-puder do posypania

Rozgrzać piekarnik do 190 °Celsjusza. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 6mm. Wyciąć z ciasta 18 kółek o średnicy 7-8cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć blachę na 20 minut do lodówki. Przed upieczeniem nakłuć kółka z ciasta widelcem, żeby gorąca para mogła znaleźć ujście – powierzchnia ciasta pozostanie wtedy równa. Przykryć kółka z ciasta dodatkową warstwą papieru do pieczenia i obciążyć za pomocą drugiej blachy, lekko ją dociskając. Piec przez 20 minut. Zdjąć z wierzchu dodatkową blachę i papier. Za pomocą pędzla posmarować kółka jajkiem roztrzepanym z wodą i piec jeszcze przez 8-10 minut, aż ciasto stanie się złotobrązowe. Odstawić do wystygnięcia.

Sos toffi
½ szklanki brązowego cukru
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka syropu kukurydzianego
1 łyżka masła
½ łyżeczka esencji waniliowej

Wszystkie składniki poza wanilią umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu aż masa zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć sos z ognia, dodać wanilię, ostudzić i schłodzić przed podaniem.

Ułożyć na talerzykach po jednym kółku z francuskiego ciasta. Za pomocą dużej łyżki lub narzędzia do wyciskania kremu, nałożyć krem na kółka i przykryć kolejnym kółkiem z ciasta. Ponownie nałożyć krem i przykryć kolejną warstwą ciasta. Powierzchnię trzeciego kółka z ciasta ozdobić odrobiną kremu karmelowego. Posypać napoleonki cukrem-pudrem i podawać z sosem toffi. Napoleonki powinny być przygotowane przed samym podaniem.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE