Carpaccio z ananasa

Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie Oliver: 5 składników (odc. 11)
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
- Kaloryczność:
- 122 kcal.
- Czas przygotowania:
- 6 minut
Składniki:
-
Pęczek świeżej mięty (30g)
- 1 dojrzały ananas
- 100 g borówek
- 5 łyżki kokosowego jogurtu typu greckiego
- 1 limonka
Przygotowanie:
Listki mięty umieść w moździerzu. Odłóż garść mniejszych listków na bok.
Rozetrzyj listki na pastę, a następnie dodaj 2 łyżki oliwy extra virgin.
Obierz ananasa ze skóry. Pokrój na 4 części wzdłuż, usuń środek i pokrój drobno resztę. Rozłóż kawałki ananasa na półmisku lub rozdziel je na 4 osobne talerze. Przekrój borówki na pół i posyp nimi ananasa.
Wymieszaj oliwę miętową z jogurtem (zostawiając resztę na inny przepis), a potem polej nią owoce. Zetrzyj skórkę z limonki nad carpaccio i wyciśnij z niej sok. Drobno posiekaj resztę odłożonych listków mięty i skrop oliwą extra virgin. (Tak, dobrze słyszałeś – to jest pyszne).
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze