Laura Calder

Gulasz z owoców morza z anyżem


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gulasz z owoców morza z anyżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg wypatroszonych ryb o wyrazistym smaku (do wyboru: ognica

żabnica

okoń lub halibut)

1 kg wypatroszonych

delikatnych ryb (do wyboru: plamiak

flądra

kiełb

dorada)

1 kg rybich głów i kości

4 litry wody

125 ml oliwy

2 poszatkowane cebule

2 duże

pokrojone pory

2 obrane i pokrojone bulwy kopru włoskiego

z zielonymi liśćmi

6 obranych i pokrojonych pomidorów

4 ząbki rozgniecione ząbki czosnku

1 bukiet ziół (do wyboru)

1 i 1/2 łyżeczki owoców kopru włoskiego

2 duże kawałki skórki pomarańczowej

najlepiej suszone

szczypta szafranu

sól i pieprz

odrobina Pernod lub białego wina

 

Przygotowanie:

Pokrój ryby w kawałki wielkości kęsa. Włóż do lodówki (oddziel ryby o wyrazistym smaku od delikatnych). Umyte rybie głowy i kości wrzuć do garnka, zalej wodą, zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu przez 20 min. Odcedź i zachowaj wywar. W tym samym garnku podgrzej oliwę. Smaż cebule, pory i fenkuł przez 10 min. Dodaj pomidory, czosnek, bukiet ziół, owoce kopru, skórkę pomarańczy i szafran. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki zalej wywarem z ryb i gotuj przez pół godziny. Usuń bukiet ziół i skórkę pomarańczową. Zagotuj płyn. Dodaj ryby o wyrazistym smaku i gotuj jeszcze 5 min. Dodaj delikatne ryby i odrobinę Pernod. Gotuj, aż ryba stanie się miękka, czyli jeszcze 5 min. Każdy talerz zupy możesz ozdobić pietruszką i serem.

powrót

Podobne przepisy

Dorsz zapiekany pod bekonowo - musztardowym chrustem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Laksa z kurczakiem, makaronem i dynią
Jamie  Oliver
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem z buraków - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa-krem z surowych warzyw
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.