Laura Calder

Gulasz z owoców morza z anyżem


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Gulasz z owoców morza z anyżem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg wypatroszonych ryb o wyrazistym smaku (do wyboru: ognica

żabnica

okoń lub halibut)

1 kg wypatroszonych

delikatnych ryb (do wyboru: plamiak

flądra

kiełb

dorada)

1 kg rybich głów i kości

4 litry wody

125 ml oliwy

2 poszatkowane cebule

2 duże

pokrojone pory

2 obrane i pokrojone bulwy kopru włoskiego

z zielonymi liśćmi

6 obranych i pokrojonych pomidorów

4 ząbki rozgniecione ząbki czosnku

1 bukiet ziół (do wyboru)

1 i 1/2 łyżeczki owoców kopru włoskiego

2 duże kawałki skórki pomarańczowej

najlepiej suszone

szczypta szafranu

sól i pieprz

odrobina Pernod lub białego wina

 

Przygotowanie:

Pokrój ryby w kawałki wielkości kęsa. Włóż do lodówki (oddziel ryby o wyrazistym smaku od delikatnych). Umyte rybie głowy i kości wrzuć do garnka, zalej wodą, zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu przez 20 min. Odcedź i zachowaj wywar. W tym samym garnku podgrzej oliwę. Smaż cebule, pory i fenkuł przez 10 min. Dodaj pomidory, czosnek, bukiet ziół, owoce kopru, skórkę pomarańczy i szafran. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki zalej wywarem z ryb i gotuj przez pół godziny. Usuń bukiet ziół i skórkę pomarańczową. Zagotuj płyn. Dodaj ryby o wyrazistym smaku i gotuj jeszcze 5 min. Dodaj delikatne ryby i odrobinę Pernod. Gotuj, aż ryba stanie się miękka, czyli jeszcze 5 min. Każdy talerz zupy możesz ozdobić pietruszką i serem.

powrót

Podobne przepisy

Krem z buraków - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Zupa z ciecierzycy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Pstrąg pieczony z sosem z oliwy truflowej
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.