Zupa z karpia z imbirem, koprem i grzybami

Zupa z karpia z imbirem, koprem i grzybami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40

Przepis

Składniki:
kilka głów z karpia ew. korpusy z innych ryb
1 marchew
1 por
1 cebula
pół selera lub ok. 5 łodyg selera naciowego
100 ml białego półwytrawnego wina
1 fenkuł
gałązka pietruszki
klarowane masło
liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, skórka z cytryny, pieprz, chili, czosnek
3 drobno posiekane pomidory
4 cm korzenia imbiru
garść posiekanych pieczarek
1 pęczek koperku
2 filety z karpia bez ości ew. inna ryba
ew. 100 ml śmietany 30%

Przygotowanie:
Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę. Przesmażamy na klarowanym maśle, aż lekko się zrumienią. Następnie dodajemy korpusy, wino i przyprawy. Odparowujemy i ponownie zalewamy taką ilością wody, by przykryła ingrediencje zawarte w garnku. Gotujemy ok. 30 min. Odszumowujemy. Studzimy i cedzimy. Do bulionu dodajemy pomidory, utarty imbir, śmietanę i grzyby. Gotujemy chwilę, doprawiamy. Rybę kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 2 minuty i podajemy ze świeżo siekanym koprem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE