Zupa marchewkowa

Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- 10 g tartego imbiru
- 2 łyżeczki masła
- 700 g cienkich plasterków marchewki
- 1l wody
- 120 ml białego wina
- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
- 400 ml soku pomarańczowego
- 120 g jogurtu
- sól
- 240 ml nie za słodkiego soku marchewkowego
Przygotowanie:
Na maśle udusić posiekaną marchewkę, imbir, wodę, wino, kardanom i sok pomarańczowy. Gotować na małym ogniu pół godziny. Całość zmiksować na gładko. Schłodzić po czym wstawić do lodówki. Zupę zabielić jogurtem i rozcieńczyć sokiem marchewkowym. Przyprawić kardamonem i solą do smaku.
© Jacek Sikora
© Jacek Sikora
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze