Gołąbki z czerwonej kapusty z warzywami i orzechową posypką

Gołąbki z czerwonej kapusty z warzywami i orzechową posypką
Oceń przepis:
62 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gołąbki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka warzyw z rosołu lub inne dowolnie wybrane warzywa
  • 50 g suszonych grzybów lub 250 g świeżych grzybów leśnych
  • 1 szklanka ryżu
  • 70 g masła
  • 500-800 ml bulionu warzywnego
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 szklanka orzeszków bez soli
  • 3 łyżki miodu
  • sól himalajska
  • czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z kapusty wytnij głąb. Kapustę włóż do garnka z gotującą się wodą z łyżką octu jabłkowego, dzięki temu nie straci swojego koloru. Gotuj pod przykryciem. Po kilku minutach możesz spróbować delikatnie ściągać liść po liściu kapusty. 

Pozostałą część głąba dogotuj, posiekaj i dodaj do farszu gołąbków.

Ryż ugotuj al dente.

Warzywa z rosołu oraz grzyby posiekaj i usmaż na maśle z dodatkiem soli.

Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowany ryż.

Z liści kapusty wytnij twarde części rdzenia. Dodaj do farszu.

Przed zrobieniem gołąbków każdy liść odwróć na drugą stronę. Do każdego liścia włóż około 2 kopiaste łyżki farszu. Zagnieć boki i złóż w kształt krokietów.

Gołąbki ciasno ułóż w garnku, zalej bulionem, przykryj garnek i duś około 45 min. pod przykryciem na małej mocy kuchenki.

Orzeszki posiekaj i podsmaż na suchej patelni. Kolendrę posiekaj.

Gotowe gołąbki polej miodem i posyp mieszanką orzechów oraz kolendrą.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA