Anne Burrell

Grzanki z pasztetem z wątróbek i balsamiczną cebulką


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Grzanki z pasztetem z wątróbek i balsamiczną cebulką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na balsamiczną cebulkę:

oliwa

2 duże posiekane cebule

sól

1 filiżanka octu balsamicznego



Na pasztet z wątróbek:

oliwa

2-3 fileciki anchois

2 łyżki kaparów

2 ząbki czosnku

1 kg wątróbek drobiowych, oczyszczonych i opłukanych

1 filiżanka białego wina

1 bagietka, pokrojona w kromki, które należy opiec na grillu lub w tosterze



Przygotowanie:

Wlej oliwę na dużą patelnię, dodaj cebulę, sól i umieść na średnim ogniu. Nakryj i duś przez 15-20 minut. Dodaj ocet balsamiczny i gotuj jeszcze 20-25 minut lub do czasu aż ocet osiągnie konsystencję syropu. Wykorzystaj od razu albo przełóż do szczelnego słoika i wstaw do lodówki.

Wlej oliwę na dużą patelnię, dodaj kapary, anchois i czosnek. Rozgrzej na średnim ogniu i podsmażaj aż fileciki anchois się rozpuszczą. Dodaj wątróbki, zwiększ ogień i podsmażaj 3-5 minut aż wątróbki będą półsurowe. Dodaj wino i gotuj 3-4 minuty lub do czasu, aż połowa wina odparuje. Wątróbki z winem powinny mieć konsystencję gęstej zupy. Przełóż zawartość patelni do malaksera i miksuj aż uzyskasz gładką pastę. W razie potrzeby dopraw solą. Dodaj oliwę, jeśli pasta jest za gęsta.

Na kromki pieczywa nakładaj pasztet, a potem cebulę.



© Anne Burrell



powrót

Podobne przepisy

Jajka w „koszulce”
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Chrupiące krakersy z kremem „burratina”
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Szybki mus z wędzonego łososia
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.