Schab jagnięcy w cieście chlebowym

Schab jagnięcy w cieście chlebowym
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.80
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis



Składniki
800 g schabu jagnięcego z oczyszczonymi kostkami
50 g musztardy z ziarnkami gorczycy
kieliszek wytrawnego czerwonego wina
biała cebula
50 g czarnej trufli
100 ml wywaru mięsnego
4 łyżki oliwy extra vergine

Ciasto chlebowe
250 g mąki pszennej
100 ml mleka
10 g świeżych drożdży piwnych
2 łyżki oliwy extra vergine
jajo
sól
łyżeczka cukru

Zapiekanka z ziemniaków
500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
pęczek natki pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
szalotka
jajo
sól

Rożek z warzywami
4 arkusze ciasta fillo
warzywa: marchew, 2 cukinie, żółta i czerwona mała papryka, dwie cebule dymki
pęczek bazylii
4 łyżki oliwy extra vergine
sól i pieprz


Przygotowujemy ciasto
Przesianą mąkę formujemy w kopczyk, do wgłębienia dodajemy rozkruszone w rękach drożdże, dodajemy mleko i rozpuszczamy drożdże, mieszamy z niedużą ilością mąki, dodajemy oliwę, szczyptę soli, cukier i wyrabiamy ciasto. Przekładamy ciasto do miseczki, przykrywamy wilgotną ściereczką
i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi objętość).
Dzielimy schab jagnięcy na cztery części, smażymy w naczyniu żaroodpornym z niedużą ilością ciepłej oliwy, aż z każdej strony nabierze złotego koloru, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie plastry, krótko smażymy i dolewamy czerwone wino, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160° Celsjusza i gotujemy 10 minut. Wyjmujemy jagnięcinę z piekarnika, studzimy
i smarujemy musztardą. Ciasto chlebowe rozwałkowujemy i wycinamy cztery prostokąty, mięso zawijamy w ciasto (dobrze się zaklei, jeżeli posmarujemy brzegi ciasta wodą), układamy w brytfannie wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut (przed podaniem). Filtrujemy sos mięsny, dodajemy wywar, odparowujemy do połowy i dodajemy czarną truflę pokrojoną na cienkie plastry.
Przygotowujemy rożek z warzywami
Obrane i umyte warzywa kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekaną bazylię, kilka kropli oliwy, szczyptę soli i pieprzu, smażymy na umiarkowanym ogniu przez 10-15 minut.
Z ciasta fillo wykrawamy trójkąty i nadajemy im kształt rożków (zawijamy wokół palca), zamykamy wykałaczką, żeby zachowały formę, układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza pieczemy kilka minut. Wyjmujemy z piekarnika i nadziewamy podsmażonymi warzywami.
Przygotowujemy zapiekanki ziemniaczane
Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy pietruszkę i pokrojoną szalotkę, ser parmezan, jajo i szczyptę soli; wypełniamy posmarowane masłem foremki i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza przez 14 minut. Na talerzach podajemy kawałki ciepłego schabu jagnięcego przekrojonego na pół, z zapiekanymi ziemniakami i rożkiem z warzywami oraz skrapiamy sosem truflowym.


Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE