Jola Słoma

Grochówkokapuśniak


Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

Grochówkokapuśniak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

25 dag suchego łuskanego grochu

70 dag ziemniaków

20 dag marchwi

10 dag pietruszki

50 dag kiszonej kapusty

1/2 kostki wędzonego tofu

5 dag suszonych wędzonych śliwek

6 łyżek oleju

10 ziaren ziela angielskiego

6 liści laurowych

1 łyżeczka zmielonego kminu

1 łyżeczka zmielonego kminku

1 łyżeczka zmielonej kolendry

1/3 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

1/3 łyżeczki cząbru

2 łyżki majeranku

1/3 łyżeczki kurkumy

3 łyżeczki soli

3 litry wody

 

Przygotowanie:

Do gotującej się wody dodajemy groch. Po 10 minutach dorzucamy marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki. Po kolejnych 5 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy jeszcze 15 minut. Dorzucamy kapustę kiszoną, śliwki i przyprawy podsmażone przez chwilę na 3 łyżkach oleju, solimy i na samym końcu dodajemy wędzone tofu, uprzednio pokrojone w kostkę i podsmażone na 3 łyżkach oleju. Gotujemy jeszcze 5 minut.

powrót

Podobne przepisy

Węgierska zupa rybna
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Włoska zupa z oliwkami i makaronem
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Krem z białych warzyw
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Meksykańska zupa z kukurydzy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Krem z jarmużu i białych warzyw z pulpecikami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.