Domowe lody truskawkowe z rurkami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Domowe lody truskawkowe z rurkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Lody:

2 miarki pokrojonych dojrzałych truskawek

pół miarki cukru

łyżka soku cytrynowego

szczypta soli

miarka gęstej śmietany

miarka cienko pokrojonych truskawek

Rurki:

2 łyżki cukru

2 łyżki syropu kukurydzianego

ćwierć miarki masła

2 łyżki brandy

30 g mąki

 

Przygotowanie:

Zmiksować pokrojone truskawki z cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Przetrzeć, usuwając pestki. Zagrzać gęstą śmietanę niemal do wrzenia, wlać do niej zmiksowaną masę, wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Nazajutrz zmrozić ją w maszynie do lodów. Pod koniec wmieszać plasterki truskawek. Przełożyć do pojemnika i zmrozić do twardości. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować blachę lekko masłem. Roztopić w rondlu cukier, syrop i masło. Kiedy pojawią się bąbelki, zdjąć z gazu i wmieszać brandy i mąkę. Nałożyć łyżeczką 6 placuszków na blachę. Piec, aż się zrumienią, 5 ? 7 minut. Zostawić do wystygnięcia na tyle, żeby były zwarte, ale jeszcze przez parę sekund plastyczne. Zrolować na wałku lub pozostawić płaskie. Wstawić kolejną partię. Podać jako dodatek do lodów.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Grillowane brzoskwinie z lodami waniliowymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Lody
Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Charlotte cytrynowo-kawowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Budyń kawowy z pączkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Kawa (odc.27)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.