Galaretka z białego wina z płatkami róż

Galaretka z białego wina z płatkami róż zobacz Galaretka z białego wina z płatkami róż 2018-06-19 12:27:07
Galaretka z białego wina z płatkami róż
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Spiżarnia Maryli (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory

Składniki:

  • szklanka płatków róży
  • 750 ml białego wina (gewurtztreminera)
  • 1 żelfix 3:1
  • kilkanaście małych truskawek
  • 250 g cukru
  • kilka kropli olejku różanego opcjonalnie

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przelać wino do garnka, dosypać żelfix i zagotować. Dodać cały cukier i całość gotować około 2 minut. Pod koniec gotowania dodać truskawki. Kiedy zmienią kolor na pomarańczowy, dodać płatki róży i opcjonalnie dolać olejek różany. Gorącą galaretkę nałożyć po brzegi do wypieczonych w piekarniku słoików i dokładnie zakręcić wygotowanymi pokrywkami. Ustawić do góry dnem. Podczas studzenia słoiki obracać, wtedy płatki róży równomiernie rozłożą się w galaretce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE