Bulion z pulpetami

Bulion z pulpetami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Kinga Paruzel

Seria kulinarna:
Z.U.P.A. (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Dokładnie myjemy udka z kurczaka i szponder, a następnie osuszamy. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2,5 l zimnej wody. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy. Kiedy pojawią się szumowiny ściągamy je łyżką cedzakową. Następnie dodajemy do garnka obrane: pietruszkę, marchew, pora, selera. Ząbek czosnku w łupinie miażdżymy nożem i wrzucamy do wywaru razem z liściem kapusty włoskiej i kilkoma gałązkami kopru i zielonej pietruszki. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i kolorowy pieprz. Gotujemy około 1,5 h na bardzo małym ogniu, by rosół nie zmętniał. W misce mięso mielone z indyka łączymy z jednym jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, solą, słodką papryką, pietruszką i płatkami owsianymi. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok, by płatki spęczniały. Kiedy mięso w bulionie będzie miękkie, wyjmujemy je i odcedzamy rosół. Mięso formujemy w równej wielkości pulpety i delikatnie wkładamy na lekko gotującą się zupę. Całość gotujemy do czasu, aż kulki wypłyną na powierzchnię. Wlewamy do miseczek i posypujemy koperkiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE