Suflet orzechowy z ostrą papryczką i sosem cynamonowym

Suflet orzechowy z ostrą papryczką i sosem cynamonowym
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak w sezonie 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 15 dag mixu ulubionych orzechów uprażonych i zmielonych na miał
  • 6 żółtek
  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru
  • drobno posiekana ostra papryczka
  • laska wanilii
  • odrobina pieprzu i soli
  • łyżeczka esencji lub wody pomarańczowej
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Pozostałe składniki:

  • 0,5 l śmietanki 36%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 szczypty cynamonu
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • odrobina soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żółtka utrzyj z cukrem na gładko i dodaj orzechy. W oddzielnym pojemniku ubij na sztywno białka, które po łyżce dodawaj do masy żółtkowej. Do masy dodaj teraz pestki wanilii, esencję oraz ostrą papryczkę. Sufletówki wysmaruj masłem i oprósz bułką. Do sufletówek wlej masę do ¾ pojemności. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piecz około 20 min. W małym rondelku rozpuść cukier aż powstanie karmel i dodaj pozostałe składniki. Gotuj aż zgęstnieje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA