Jan i Jakub   Kuroniowie

Boeuf Stroganow


Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska

odsłon: 16876

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg polędwicy wołowej

100 g masła

2 łyżki mąki

200 g cebuli

500 g pieczarek

250 ml słodkiej gęstej śmietany

1 łyżka koncentratu pomidorowego

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:

Pieczarki czyścimy i kroimy same kapelusze na ćwiartki. Polędwicę czyścimy z błon i kroimy na jednocentymetrowe paski. Wrzucamy je na rozgrzane masło i smażymy, mieszając. Gdy się zrumienią, dodajemy pokrojone pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Chwilę smażymy, przykrywamy, dusimy na małym ogniu do miękkości. Mięso oprószamy mąką, mieszamy, wlewamy śmietanę i ew. wywar z trzonków pieczarek, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, dusimy jeszcze 10-15 minut.

powrót

skomentuj przepis

wojcieszko

postów: 6

17.01.2018 11:57

CYTUJ

Ja do Strogonowa zawsze daję grzyby. Ostatnio używam do tego wywaru grzybowego Krakus. Wy macie jakieś proste sposoby na przygotowywanie sosów grzybowych? Ja nie zawsze mam czas na obieranie grzybów i nie zawsze mi się chce.

Athenka

postów: 2

01.12.2013 11:03

CYTUJ

A gdzie w tytule jest że to oryginalny przepis stroganowa panie mądralo freeman:))???

#freeman K

25.01.2012 14:35


Białystok

CYTUJ

W oryginalnym przepisie na boeuf Stroganow nie ma pieczarek!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.