Antony Worrall Thompson

11.cytrynowy sernik na zimno


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

11.cytrynowy sernik na zimno
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki ciasta

10 herbatników digestive

50g roztopionego masła

25g brązowego cukru demerara



Składniki farszu

150 ml śmietany 18%

jedna puszka mleka skondensowanego o pojemności 387g

175 chudego, białego sera

skórką i sok z 3 dużych cytryn



Składniki wierzchu

150 ml ubitej śmietany

ubite białko

cukier

winogrona i miechunka



Przygotowanie

Wymieszać herbatniki, masło i cukier. Wyspać do tortownicy o średnicy 23 cm, docisnąć. Zostawić, aby masa stwardniała.

Przygotować farsz: wymieszać śmietanę, mleko skondensowane, ser i skórkę z cytryny. Stopniowo wlewać sok z cytryny, ubijając, aż masa zgęstnieje. Przelać do tortownicy i zostawić w lodówce 3-4 godziny lub na całą noc. Przybrać bitą śmietaną i owcami. Należy je zanurzyć w ubitym białku i cukrze, następnie zostawić do wysuszenia.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasteczka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta cytrynowo-malinowa
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maliny (odc.21)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto limonkowo-kokosowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska, Kuchnia indyjska, Kuchnia lankijska
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.