Tort cytrynowy

Tort cytrynowy zobacz Tort cytrynowy 2018-06-19 12:59:36
Tort cytrynowy
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Torty

Składniki:

Krem:
  • 80 g soku cytrynowego
  • 4 g skórki starta z cytryny
  • 90 g śmietany kremówki
  • 70 g żółtka / ok. 3 żółtka
  • 30 g cukru
  • 12 g skrobi
  • 2,5 g żelatyny
Beza:
  • 40 ml wody
  • 100 g cukru
  • 100 g białka
Dodatki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zacznij od przygotowania biszkoptu cytrynowego. Ubij cukier z masłem. Podgrzej misę miksera palnikiem, by masło się delikatnie rozpuściło. Podczas ubijania stopniowo dodaj jajka.
Wymieszaj i przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Następnie dodaj do całości skórkę startą z cytryny, mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj.
Powstałą masę przełóż do 2 ringów o średnicy ok. 20 cm. Cytrynowe spody włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na ok. 25 minut.
Biszkopt po przechłodzeniu nasącz przygotowanym wcześniej syropem cukrowym z sokiem cytrynowym.

Przygotuj krem. Zacznij od włożenia soku cytrynowego, startej skórki z cytryn, skrobi kukurydzianej, żółtek, cukru oraz śmietany kremówki do rondelka. Podgrzej krem, zagotuj i mieszaj. Do gotowego kremu dodaj rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj bezę. Zacznij od zrobienia syropu cukrowego. W garnku zagotuj wodę z cukrem do temperatury 118 stopni. W międzyczasie zacznij ubijać białka na sztywną pianę. Gdy białka już się ubiją, cienkim strumieniem wlewaj syrop cukrowy. Nie przestawaj ubijać białek. Beza powinna być lśniąca.
Tak przygotowaną bezę połącz z kremem cytrynowym. Zostaw odrobinę bezy do dekoracji tortu.

Złóż tort w ringu. Biszkopty przełóż kremem cytrynowym. Złożony torcik wstaw do lodówki na ok. 20. minut.
Następnie na wierzch tortu nałóż przygotowany według instrukcji na opakowaniu porcję kisielu cytrynowego. Boki tortu obsmaruj bezą i opal palnikiem, by uzyskać brązowy kolor. Na wierzch połóż owoce passion fruit oraz cytryny przypalone palnikiem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE