Pesto z czerwonej papryki

Pesto z czerwonej papryki
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 3)
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Czas przygotowania:
20 minut

Przygotowanie:



Składniki:
6 czerwonych papryk
¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej, zmielonej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
¼ szklanki prażonych migdałów
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Umyj i osusz papryki. Ułóż je na blasze. Piecz w 240°C przez 15-20 min, aż skóra zacznie czernieć. Wyjmij z piekarnika, przykryj ściereczką albo włóż do plastikowej torebki. Będzie łatwiej zdjąć skórkę. Zostaw na 20 min. Gdy papryki stygną, rozgrzej na patelni oliwę, przez kilka chwil smaż oba rodzaje suszonych papryk i czosnek. Przelej do miksera lub robota kuchennego. Zdejmij skórkę z upieczonych papryk. Zachowaj sok, który z nich wyciekł. Dorzuć miąższ i dolej sok do papryk usmażonych z czosnkiem. Dodaj migdały i kolendrę. Dopraw, zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku. Pesto można przechowywać w lodówce przez tydzień.

© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE