Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay

Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko (odc.22)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Przygotowanie:


Farsz
szklanka chardonnay
2/3 szklanki cukru (150g)
brzoskwinie
2 łyżki mąki
gotowe ciasto francuskie
jajko
2 łyżki zimnej wody
brązowy cukier
cynamon

Przygotowanie
Nalać chardonnay do rondla, gotować na małym ogniu przez kwadransa, aż połowa alkoholu odparuje. Dosypać cukier i gotwać przez kolejne 15 minut. Wylać na brzoskwinie obrane ze skórki i podzielone na szesnastki. Zamieszać, dosypać mąkę i wymieszać. Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na grubość pół centymetra. Foremką do tarteletek wyciąć koła. Na każde nałożyć owoce i sos. Pędzelkiem zamaczanym w wodzie pokryć połowę obwodu koła. Złożyć i dokładnie skleić brzeg, żeby sos nie wyciekał podczas pieczenia. Ułożyć na blasze i wstawić na 20 minut do lodówki. Jajko rozkłócić z zimną wodą. Posmarować pędzelkiem pierogi. Posypać grubym, brązowym cukrem z odrobiną cynamonu. Piec 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.

Wersja zmodyfikowana

PLACEK Z BRZOSKWINIAMI

Przygotować farsz według powyższego przepisu. Z gotowego ciasta francuskiego wyciąć dwa koła. Na jedno nałożyć brzoskwinie w sosie z chardonnay. Na wierzch owoców położyć kawałeczki masła. Pędzelkiem posmarować wodą brzeg ciasta. Przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować jajkiem rozkłóconym z wodą. Posypać cukrem, tępą krawędzią noża naciąć wzorek. Piec 18 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE