Pieczony boczek

Pieczony boczek
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne

Przepis

Składniki pieczeni:
1,5 kg boczku
sól i pieprz do smaku
gruboziarnista sól morska
2 obrane cebule
olej roślinny albo z orzechów arachidowych do posmarowana mięsa

Składniki sosu:
sos spod pieczeni
300 ml wywaru z kurczaka

Przygotowanie mięsa:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Natnij skórę na boczku co centymetr do dwóch w długie, proste linie. Spód dopraw solą i pieprzem. Cebule przetnij na pół i umieść na blasze. Ułóż na nich mięso. Posmaruj z wierzchu tłuszczem. Posyp solą kuchenną, a później gruboziarnistą solą morską. Wstaw boczek na trzy godziny do piekarnika. Od czasu do czasu warto dolać łyżkę wody, żeby cebule nie przywarły do blachy. Po upieczeniu mięso powinno przed podaniem poleżeć kilka minut. Z blachy zlej większość tłuszczu, który wytopił się z boczku. Postaw na ogniu i dolej wywar z kurczaka. Niech całość wrze przez kilka minut na małym ogniu. Następnie z dna blachy oderwij łyżką przypieczenia. Przecedź przez sitko do sosjerki i podawaj.

© Gary Rhodes

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE